Εκφυλιστικές - μετατραυματικές παθήσεις του μυοσκελετικού

Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί τον κύριο αντιπρόσωπο αυτής της κατηγορίας και προσβάλλει κατά κύριο λόγο μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επίσης, διάφοροι τραυματισμοί μπορούν να προκαλέσουν μετατραυματικού τύπου αρθρίτιδα ταλαιπωρόντας επί χρόνια τους πάσχοντες.

Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται κατά κύριο λόγο είναι το γόνατο, τα ισχία αλλά και οι μικρές αρθρώσεις των άνω άκρων.

Η θεραπεία συνίσταται στην ενδυνάμωση των μυικών ομάδων που σταθεροποιούν τις εν λόγω αρθρώσεις, η φυσικοθεραπεία αλλά και η από του στόματος λήψη σκευασμάτων που καθυστερούν την εξέλιξη της εκφύλισης του χόνδρου. 

Τέλος, ειδικά για το γόνατο, υπάρχουν ενέσεις υαλουρονικού οξέος αλλά και της τεχνικής PRP που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά την πάσχουσα άρθρωση και να καθυστερήσουν την πιθανότητα της χειρουργικής επέμβασης για την αποκατάσταση της άρθρωσης.

Ασθενής με οστεοαρθρίτιδα γόνατος 4ου βαθμού. Παρατηρείστε ότι στο έσω διάστημα και των δύο γονάτων υπάρχει πλήρης εξάλειψη του χόνδρου με αποτέλεσμα οι οστικές δομές να έρχονται σε επαφή και να προκαλούν άλγος. Σε αυτό το στάδιο, η μόνη λύση είναι η χειρουργική καθώς τα άλλα μέσα που διαθέτουμε δεν είναι αποτελεσματικά.